Martin en Hanneke van Dijk, de initiatiefnemers van Almere.social op Mastodon (Foto: aangeleverd)
Martin en Hanneke van Dijk, de initiatiefnemers van Almere.social op Mastodon (Foto: aangeleverd)

Alternatief voor Twitter: Almeers Mastodon-platform opgericht

Algemeen

ALMERE – Door de nukken van eigenaar Elon Musk en het chagrijn op Twitter, keren steeds meer mensen zich af dit sociale platform. Daarbij is vooral Mastodon momenteel populair als alternatief. Als – voorlopig – enige gemeente in Nederland is er gestart met een Almeers platform.

Door Marcel Beijer

In tegenstelling tot Twitter is Mastodon opgedeeld in mini-platforms (servers). Zo’n platform kan ‘Nederland’ zijn, of een gezamenlijke interesse (gaming, kunst, politiek) die mensen delen. Al die servers zijn met elkaar verbonden zodat er wel een wereldwijde dekking is, is verglijkbaar met Twitter.
De meeste Nederlanders zijn via de server mastodon.nl actief het Mastodon-netwerk. Maar sinds een aantal weken is ook de server almere.social actief, opgezet door Martin en Hanneke van Dijk. “Sinds Elon Musk Twitter heeft overgenomen, is Mastodon explosief gegroeid. Begrijpelijk, want het is heel gebruiksvriendelijk en vooral veel socialer.”

Rotte vis

Het grote verschil tussen Twitter en Mastodon is inderdaad dat deelnemers niet zijn overgeleverd aan de nukken van multi-miljardair Elon Musk die er de regels bepaalt en ook mensen van het platform weert die hem niet gunstig gezind zijn. Op Mastodon zullen deelnemers elkaar niet snel uitmaken voor rotte vis, want de regels bepalen ze zelf en de controle is dichterbij. Van Dijk: “Mastodon is hot. We hebben dus het ‘momentum’ mee. En omdat de meeste sociale contacten vaak dichtbij je eigen huis beginnen, ben ik almere.social gestart. Voor en door Almeerders. Het is je startpunt op Mastodon, daarmee sta je in contact met de rest van de wereld, net als Twitter.” Van Dijk hoopt dat de Almeerse Mastodon-gemeenschap een community wordt  waarin met  elkaar in gesprek gegaan wordt. Het leukst zou zijn als het ook tot fysieke ontmoetingen leidt. Misschien gaan we in de toekomst wel een evenement organiseren of zo.“

Hoe kom je op Mastodon?

Het makkelijkst is om deze link te volgen, of via Google te zoeken op ‘Almere Social’. Je komt dan op het Almeerse Mastodon-platform uit, waar dit artikel over gaat. Dan is het een kwestie van aanmelden.
Het is ook mogelijk om een app te downloaden. Mastodon heeft een eigen app, maar ook veel mensen gebruiken de app Tusky. Van Dijk: “De eerste vraag die gesteld wordt is: bij welke platform/server wil je je aanmelden? Daar vul je dan ‘almere.social’ in.”

Almere DEZE WEEK op Mastodon

Almere DEZE WEEK heeft al jaren een Twitter-account maar zal voortaan ook op Mastodon te vinden zijn, op de server van almere.social uiteraard. Het adres: @almeredezeweek@almere.social

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto